Followers

do cOme again :D

Tuesday, February 11, 2014

My unexpected 3rd pregnancy...




salamun alaykum reader...

hari ini nak kasi tahu yang saya telah pun mengandung anak ketiga.. yey!!! eksited taakkkkk!!!
mesti ade yg kata.. whoa cepatnyee! whoa cepatnyeee... express gitu... hee~
 

bukan..
macam ni tau korang...
nak kasi cerita...
memang kami tak merancang... apa apa kalau boleh nak anak lelaki.. so akan mengandung sampai dapat anak lelaki.. hahaha cumaanyaa kami merancang utk jarak kan sahaja...


saya ada satu fikiran dimana saya nak susah jaga anak terus... dan nak beranak sebelum usia 35 tahun..lepas tu maybe saya akan rehat dan hanya fokus pada family.. so tahun 2014 saya dah pun 30tahun.. jadi tak boleh planning 3tahun ke 5 tahun ke.. kami pilih planning sendiri..


jadi... utk anak ketiga ni memang kami tak jangka boleh terjadi.. sebab tengah planning nak jarakkan..


masa tu saya memang ada rasa sakit sikit kat ari ari.. dan period mmg tak teratur sebab tengah fully breastfeed annur raiqah.. so memang tak anggap itu sakit pregnant.. tapi tetap buat ujian upt.. dah hasilnya adalah satu line.. so relax jela sbb memang fikir tgh planning kan... (planning sendiri)..

sekali masa tu nak pi jumpe dr ishaireen nak buat pap smear n check sakit sekali..

masuk je bilik dr. dia terus cakap.. 'hallo atiqah... r u pregnant?'
cepat cepat saya jawab " eh pregnant? no...no.. no laa dr.. nak buat pap smear n perut sakit laaaa...

ok ok.. jom baring nak check..

bila baring dr cakap nak scan..

masa tu lah baru tahu yang saya pregnant...


doc cakap..." eh darling... u're pregnant laaaaa.."
saya huh..huhh..?  dari baring terus terduduk tau dapat tahu tengah pregnant.. punyelah terkejuuuut amatttt..rasa nak nangis... mengelabah semua.. oh Allah.. ini memang rezeki memang rezeki... sebab kita rancang tapi Allah nak beri juga.. so rezeki yang tak sangka sangka....


saya pandang rafiqy dia pandang saya.. dia senyum dan bagi reaksi suruh saya relax.. haha.. (baru sedar saya dah terover)


lepas tu terus kami tanya bile edd... tak lengah!
doc scan je sbb tak tahu bile last period.. doc anggar 5 june 2014..
masa tu saya n rafiqy senyum dan errrr entah.. sebab bukan ape yg tak diingini terjadi.. erm adik rafiqy bakal berkahwin pada 30,31 dan 1/6/2014.. so waktu tu maybe saya dalam pantang..kecewa sangat sebab tarikh tu penting dan majlis tu penting bagi kami.. sebab last wedding kan dlm family rafiqy... dan perasaan saya entah lahhh sedih gembira berbaur baur... dalam kereta hanya senyap...


dalam fikiran saya hanya berfikir...err.. macam macam yang saya fikir... hahaha.. terbawa-bawa kan..


mulanya nak rahsiakan saja ahaha... tapi manakan boleh...
dua kali ibu mertua saya tanya kenapa pergi hspital.... dua kali juga saya mengelak dari beri jawapan benar..sampai kali ke3 saya tak sanggup.. saya bagitahu juga.. senyap senyap saya duduk sebelah dia.. saya sandar kat bahu dia dan cakap 'tiqah mengandung lagi laa bu'... ibu mertua senyum dan tanya berapa bulan... saya jawab.. dan saya cakap sekali edd saya seminggu lepas adik kawen... dia jawab ohhh... tak ade ape laa alhamdulillah....dia senyum..


syukur Ya Allah... ibu mertua saya cakap.. "ibu pun dapat rasa atiqah mengandung sebab annur selalu masuk kaki kat mulut" hahaha so cute!


saya cuma harapkan dan doa banyak-banyak yang saya dapat bersalin awal.. macam amel 38 annur 38+.. harap sangat yang ketiga ni akan lahir pada 37weeks dapat laa 4 minggu sebelum adik ipar kawen.. badan dah kuat sikit...


ok!!


sekarang dah masuk 6bulan plus.. cepat je masa berlalu...
dah rasa baby gerak.. seronoknye!!!
dah 3 kali checkup kat putra dengan DR. Ishaireen sekali lagi... alhamdulillah baby ok..


ohhh tak dapat bayangkan anak dah tiga nanti.. teehee.. takpe bayangkan yang elokelok dan seronokseronok je.. anak kan rezeki... rezeki masing masing telah tertulis...


pregnancy kali ini tak tahu nak cakap beza ke tak dengan amel n annur.. sebab masa annur dulu pun lain.. so maybe saya dapat rasa pengalaman lain-lain kot.. hee~


memang doa banyak-banyak biarlah kali ini dapat baby boy kan.. rafiqy dah kepingin daa tu.. nak geng katanyaa... ehhh saya punn nak jugaa kot..


doc dah scan dan jantina pun telah kami ketahui... ^^


kami yakin dengan takdir Allah... jadikanlah anak yang dalam kandungan ini sihat dan sempurna...


amin... yarabbal alamin...


doakan saya semuanye selamat ok... nanti kita update lagiii...





29 comments:

  1. Tahniah ye...
    Ingatkan akak sorang je yang terbabas, sekali tiqah pun sama.. Ada geng (^__^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh terbabas kak.. huu ade geng eak.. yey!

      Delete
  2. Ehhhhh....kena kejar ni....Hahaa..
    Tahniah dear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah kejar jgn tak kejar.. umo bukan main muda babe..

      Delete
  3. tahniah.

    saya dulu konon dapat anak kedua fikir nak stop dulu sebab dpt sepasang.sekali masa baby 7 bulan,dapat tau pregnant dah 2 bulan.haaa,memangis jangan cerita la.tapi alhamdulillah..sekarang 3 org anak walau rapat2,tapi terasa jugak bagusnya.senang sebab diorang hampir sebaya dan macam kawan kawan.senang jugak sebab nak buat kerja diorang ada sama sama nak bermain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. sekarang pun amel n annur dah boleh sesama tapi kadang amel tu tak nak share toys dia.. dan ape adik dia main dia nak.. errr... adik mesti nangis... maybe dah besar nanti ok kot kan.. la ni masih kecik.. best! apaapa kite refer kat awak eak dd?

      Delete
    2. memang la masing masing kedekut dengan toys masing masing.hahaha.agak adventure la melayan diorang ni tapi series seronok.

      ok.boleh kita share sama sama pengalaman jaga anak sebaya ni.haha.

      Delete
  4. Alhamdulillah....Tiqah...pls pray for me ya ibu mengandung....org kata doa ibu mengandung ni tuhan dgr... Amymizzunderstood btw

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sha Allah dear.. teruskan mencuba dan teruskan doa..

      Delete
  5. Congrats tiqah...pls pray for me plak tau...btw amymizzunderstood here

    ReplyDelete
  6. Hihi...bestnyaa, shida pun tak plan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagussss.. i like.. dapat baby girl dan ok daa...

      Delete
  7. mabruk! semoge mudah dan selamat amin!

    ReplyDelete
  8. wow. tahniah. nak tips pls...hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh tips? alaaa takde pun.. just enjoy dan lepaskan tekanan... jgn simpan stress.. lepas tu teruskan berkasih sayang... hahahahh...

      Delete
  9. Replies
    1. alhamdulillah... take care too ya.. thanks dear

      Delete
  10. :)
    Alhamdulillah...bertambah rezeki qa sekeluarga.
    Dah 6bulan ek...tahniah ye darling!
    Pss..bgtaulah pink ke blue?nak tau gak.hihiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh ala darling tunggu laa baby lahir.. huhu.. alhamdulillah dear...

      Delete
  11. tahniah qa :) .. selama ni tgk gambar kat IG tak perasan pun berbadan dua..

    ReplyDelete
  12. congrats!!! teringat 1st pregnant dengan doc ishaireen.masih lagi trauma.
    -hannan-

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear.. trauma? eak nape dear.. share sikit meh... baru laa tahu.. klu segan bole share tru wasap je 0133137061 ok...

      Delete
  13. Lamanya tak tinggal jejak since sis ke melaka dan sy selamat resign dr TM :p btw cong8 !!! bestnye nak masuk no 3 dah..

    ReplyDelete
  14. dr ishaireen ok.
    it's just the way she told (or should i say insisted) me and my husband deliver my baby via c-sect. thought i can make it as normal cause 1 ubat induce inserted my servix da buka 1.5cm (9 am-3pm) . she said the reason i cant go via normal cause my baby tak touch servix.
    normal la kan 1st child take time.
    friend of mine 1cm (12jam) boleh je normal.
    it's ok, everything went well. my baby pun da 10mos, sihat, bijak, cergas.hehe. next time, kita try doc lain pula belah-belah kedah ni.hehe.

    ReplyDelete
  15. Salam kak. Sy follow blog akak sejak duluuuu lg few years back. Dah jarang blogwalking since ada mcm2 benda kena settle. Alhamdulillah Im so happy for you although kite tak pernah kenal n bersua, but sincerely, I really do. Allahuakbar. So sweet nak dpt baby lg :') terkejut lihat amel n annur dah membesar dgn sihat cerdik. :') doakan sy juga dpt baby nanti ye..dah TTC for 2 years :')

    ReplyDelete
  16. Assalam dear. Dah bersalin ke belum ni? Thought Atiqah nak change gynae selepas apa terjadi ada Annur sebelum ni. Sy pun bersalin dgn Dr Ishaireen last year. Lepas baca kisah Annur macam seriau pun ada sebab risaukan tindakan sambil lewa gynae.

    ReplyDelete

keep bleeding in lOve ya.. (^,^)